• м.Миколаїв, вул. Адміральська, 22
  • (0512) 37-09-32

Спільна операційна програма ЄІСП Басейн Чорного моря

 
Головне завдання політики прикордонного співробітництва на зовнішніх кордонах ЄС - це підтримка сталого розвитку уздовж обох боків зовнішніх кордонів ЄС, зменшення різниці в рівні життя населення  прикордонних країн, вирішення проблем та використання можливостей, що виникають у зв’язку з  розширенням ЄС або між регіонами вздовж європейських сухопутних і морських кордонів. 

Спільна операційна програма транскордонного співробітництва  Європейського інструменту сусідства та партнерства “Басейн Чорного моря” 2014-2020 рр. передбачає співробітництво на регіональному рівні між країнами-партнерами ЄІСП та країнами-членами ЄС, як по сухопутних кордонах, так і в рамках морських басейнів. 
Миколаївська область залучена до участі у Спільній Операційній Програмі Басейна Чорного Моря 2014-2020, що є однією з 4 програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту Сусідства, які діють на території України.

Специфічними завданнями програми є:

  • просування економічного та соціального розвитку з прикордонних зон;
  • співпраця для вирішення спільних викликів;
  • просування місцевого, між людського співробітництва.

Технічна  та організаційна підтримка даної програми здійснюється Ініціативою розвитку регіонального потенціалу (RCBI) у формі інформаційних семінарів для потенційних претендентів та партнерів, залучених до процесу підготовки проектної пропозиції для Конкурсу заявок у рамках даної програми ЄІС «Басейн Чорного моря». 
Будь-який проект Спільної Операційної Програми басейну Чорного моря передбачає наявність регіонів, які можуть приймати участь у реалізації цього проекту. В цій програмі такими зонами є:

  • Румунія : південно-східний регіон
  • Болгарія: північно-східні та південно-східні регіони
  • Греція: східна Македонія та Фракія
  • Росія: Ростовська область, Краснодарський край і Республіка  Адигея
  • Туреччина: регіони: Костянтинопіль (Стамбул), Текірдаґ, Коджаелі, Зонгюлдак, Кастамону, Самсун, Трапезунд
  • Україна: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька та Донецька області, Автономна Республіка Крим і м. Севастополь
  • Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова: всі регіони цих країн

Проекти повинні спільно подаватись на розгляд та впроваджуватись учасниками, що мають залучати партнерів з однієї з кількох країн-членів ЄС (Болгарія, Греція, Румунія) та з однієї з партнерських країн (Вірменія, Азербайджан, Грузія, Республіка Молдова, Росія, Україна) та/або з Туреччини.
Проект повинен мати безпосередній вплив на учасників з обох боків кордону, що треба розуміти як дотримання принаймні двох з переліку наступних умов, а саме:

  • Спільний розвиток: проект має бути розроблений його учасниками спільно;
  • Спільне виконання: діяльність має вестися та координуватися всіма партнерами, має бути спільне управління проектом;
  • Спільна робоча група: має бути один спільний менеджер проекту, один спільний фінансовий менеджер тощо.
  • Спільне фінансування: кожна сторона має спільно фінансувати проект, спільний бюджет має бути розподілений між партнерами згідно з діями, які впроваджуються кожною стороною

Со-фінансування
Жодний з грантів даної програми не може перевищувати 90 % повної вартості проекту.
Ступінь со-фінансування дорівнює 10% повної вартості проекту, що є необхідним для кожної затвердженої пропозиції. Кожна країна, що бере участь, повинна самостійно обрати джерела со-фінансування (з державного чи обласного бюджету або безпосередньо з боку бенефіціара). 
Внесок з боку інших джерел ЄС заборонений.

Програма наразі перебуває на стадії розробки. Конкурс заявок Програми орієнтовно має бути відкритий на початку 2016  року.
Більш детальну інформацію про Програму транскордонного співробітництва «Басейн Чорного моря» 2014 -2020 рр. можна знайти на офіційному сайті програми http://www.blacksea-cbc.net/ та Інструменту європейського сусідства і партнерства: http://www.enpi.org.ua/

Бути головним партнером або партнером проекту

Програма прикордонного співробітництва 2014-2020

Огляд програми

Пакет підтримки партнерів

Проект керівництва для грантових аплікантів

Розробка ідей для проектів прикордонного співпробітництва

 

JooMix